A katolikus papok vizet prédikálnak és bort isznak

« Előző Következő »

Tegyük fel egy pillanatra, hogy ez így van. Mi következik ebből? Semmi esetre sem az, hogy az Isten szava, amelyet a papok Krisztus parancsa szerint hirdetnek, nem igaz és nem kell komolyan venni. Tegyük fel, hogy az orvosok jó része dohányzik s alkoholt fogyaszt, holott elméletben minden komoly orvos méregnek tartja az alkoholt is, a nikotint is. Mi következik ebből? Hogy ne törődjünk az egész orvostudománnyal és az egészségünkkel?

Mindenki felelős a maga lelkéért; a pap is! Ha a pap nem tartja meg, amit prédikál, azzal neki kell majd elszámolnia. Amit én nem tartok meg, az nekem fog bajt okozni.
Maga Jézus is találkozott ilyen emberi magatartással, ezért így intette tanítványait:
Az írástudók és a farizeusok Mózes tanítói székében ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert bár tanítják, de tetté nem váltják” (Mt 23,2–3).

Valóban igaz lenne, hogy a papok maguk sem hiszik vagy gyakorolják, amit hirdetnek?
A papok közt csakugyan vannak gyenge, vétkes emberek, de nem mondhatjuk, hogy a papok nagy része egyáltalán nem él a vallás parancsai szerint. Talán hibáz ebben vagy abban a kérdésben, de olyan papot nemigen találni, aki ne meggyőződésből hirdetné Krisztus igazságait. A papság túlnyomó többsége elhivatottan végzi szolgálatát, és igyekszik hite szerint élni.
Természetesen vannak, akik tudatosan rágalmaznak meg egy-egy papot. Sokan azonban inkább egy-egy negatív élményt általánosítanak. Olyanok is vannak, akik csak pletykák alapján tájékozódnak.

« Előző Következő »