A katolikusok valóban imádják Szűz Máriát?

« Előző Következő »

A katolikusokról sokan tudni vélik, hogy „imádják ” a szenteket, ám ez nem így van (ahogyan az előző pontban leírtuk). Ugyanakkor mégis szembeszökő mindenki számára, hogy a szentek között van egy, Szűz Mária, akinek minden templomban van képe, szobra (akár több is), és mintha többet „imádkoznának hozzá ” a katolikusok, mint magához Istenhez.

A szenteknek tiszteletet (görögül doulia) adunk a katolikus egyházban, ez a tisztelet azonban kiemelt formában valósul meg Szűz Mária kapcsán (görögül hiper-doulia), mivel ő szülte meg Jézust, és mivel egész élete során oly alázattal és engedelmességgel fogadta el Isten akaratát, mint senki más. Ezen felül a katolikus hit szerint ő az egyetlen ember, akit – Jézusra való tekintettel – fogantatásakor Isten kiemelt az áteredő bűn hatása alól, földi élete végén pedig nemcsak lelkével, hanem testével is felvett a mennyországba. Így azt is mondhatjuk, hogy Szűz Máriának „nincs párja”, az ő életében Isten kegyelme olyan hatalmas dolgokat vitt végbe, mint senki más esetében sem.

Ettől persze még nem „imádjuk” Szűz Máriát, ám kiemelt tisztelettel és szeretettel fordulunk felé, hisz ő az „első keresztény”, aki nem csak méhébe, de szívébe, lelkébe is befogadta Jézust, oly mélyen, mint közülünk senki más.

Azt azonban el kell ismernünk, hogy Mária tiszteletének vannak túlzó, babonás, pogányságból eredő elemei, hiteltelen, sőt akár vétkes gyakorlatai. Az Egyház igyekszik küzdeni ezek ellen, hiszen ezek nem szebbé teszik, hanem megrontják az igazi Mária-tiszteletet. 

« Előző Következő »