A műtét…

Az abortusz a Néma sikoly c. film szerzőjének a szemszögéből

« Előző Következő »

Bernard N. Nathanson szülész-nőgyógyász professzor hozta létre a világ egyik legnagyobb abortuszklinikáját. Kétéves működése alatt 35 orvossal és 85 nővérrel mintegy 60 ezer terhesség-megszakítást hajtott végre.


Amikor megválasztották a New York-i szülészeti és kísérleti klinika igazgatójának, lehetősége volt, hogy figyelemmel kísérje a magzat fejlődését az anyaméhben. Rövid időn belül Abortáló Amerika címmel könyvet írt, majd filmet készített az abortuszról.

A film egy tizenkét hetes magzat „sorsát” örökíti meg egy ultrahangos készülék segítségével. Jól látható, ahogy a magzat békésen lebeg az anyaméhben, teljes biztonságban érezve magát. Szíve száznegyvenet üt percenként. Az orvos a méhnyak tágítása után bevezeti a szívószerkezetet az anya méhébe. Amikor a műszer közeledik a magzathoz, az megpróbál eltávolodni, mozgása is élénkebb. Az orvos megpróbálja megkeresni a magzatot, amelynek szája mintegy néma kiáltásra nyílik. Az aprócska emberi lény elfojtott, néma halálsikolya ez. Ösztönei jelzik a halálveszedelmet, szívverése felgyorsul, hevesebben mozog, kétszázat üt percenként. A méh másik felébe húzódik, kétségbeesett kísérletet tesz a könyörtelen eszköz előli menekülésre. Letagadhatatlanul és félre nem magyarázhatóan érzi a parány kis magzat az életét fenyegető veszélyt. 

Amikor Nathanson végignézte az elkészült filmet, annyira megrendült, hogy kirohant a vetítőből. Életében ez volt az utolsó abortusza. 

A film online megtekinthető: Néma sikoly 


« Előző Következő »