Álmaink és a gyász

Mit jelent, ha álmodom vele?

« Előző Következő »

Az álom lényünk mélyébe nyíló kis ablak; alvás közben megjelenő kép, esemény; híd a tudattalan és a tudatos között. A mai lelki vezetés a mélylélektan eredményeire építve az álmot az istenélmény egyik lehetséges eszközének tekinti.

A halottal kapcsolatos álmok gyakran jelennek meg a gyász folyamán, különösen, ha a veszteség súlyos, váratlan; bármilyen korú is az, akit elvesztettünk. Mivel az álmok segíthetik a gyász feldolgozását, az elhunyttal való kapcsolat lezárását, az elengedést, érdemes velük foglalkozni. Egyet azonban nagyon fontos szem előtt tartani: „se le ne becsüljük, de túl se becsüljük az álmot – hanem becsüljük meg, mint lényünk mélyéről jövő sajátos jelbeszédet” (Gyökössy Endre).

Hisszük, hogy az álmokon keresztül is fölismerhetjük Isten szándékát, megnyílhat elménk az Ő gyógyító ereje előtt. Lehet velük mondanivalója számunkra – ahogy egy találkozás vagy hallott mondat, dallam útján is. Kikényszeríteni nem lehet, de várakozhatunk az álmokra, és fogadhatjuk ajándékként, kegyelemként.

Az álom önismerethez segíthet, jelzést ad arról, hogy tudatalattinkat mi foglalkoztatja. Elsősorban Istennel kell megbeszélni álmainkat, de lehet beszélni róla lelki vezetőnkkel, szükség esetén képzett szakemberrel.


« Előző Következő »