Az abortusz lelki hatásai

Milyen maradandó károkat okoz az abortusz?

« Előző Következő »

A világon sok millió asszony tapasztalata azt mutatja, hogy az abortusz is gyászfolyamatot indít el, noha az anya testi kapcsolata a magzattal csak néhány hetes. Nemcsak a testéből, de a lelkéből is kiszakad ilyenkor egy darab.

Amikor meghal egy szeretett családtagunk, akivel földi életünk több évtizedét együtt töltöttük, akkor ezt a kiszakított lelki terünket kézzel foghatóan érezzük. Az anya ugyanígy érzi magzata elvesztését. 

Az abortuszt megélt nők igen nagy százaléka nagyon súlyos betegségben szenved, amit posztabortusz szindrómának (PAS) nevezünk. Ez bonyolult pszichés állapot, amely akár évtizedekig is rejtve maradhat. A kiüresedettség, a gyilkos öntudat, az önvád, a depresszió jellemzi. 

Legtöbben már közvetlenül a műtét után bánják, amit tettek, és sírva mennek haza. Az egyik legnagyobb hazugság az az állítás, hogy „az abortusz megoldja a nő problémáját”. A problémák ezután kezdődnek igazán, állítja sok-sok nő, aki rengeteget szenvedett rossz döntése következményeitől.

„Élj tovább, felejtsd el!” – mondják sokan könnyelműen. Nem lehet elfelejteni. Erős lelki fájdalom és szomorúság követi a „kis műtétet” – ahogy a nőgyógyászaton nevezik. Gyakoriak a depresszív tünetek, a visszatérő rémálmok, az ellenségesség mindazokkal szemben, akiknek közük volt az abortuszhoz. 
Előfordul, hogy az abortuszon átesett nő egész élete felborul: elveszti a munkahelyét, kimarad az iskolából, bezárkózik, elmagányosodik. A gyermeket váró anyukák látványa felkavarja, intenzív haragot vagy irigységet kelt benne. Gyermeksírás – akár a sajátjáé is – érzékeny reakciót vált ki. Öngyilkossági késztetések is előfordulnak. A bűntudat, a jóvátehetetlen veszteségérzés egy életen át elkísérhetik az abortuszon átesetteket.


« Előző Következő »