Az abortusz testi hatásai

Milyen maradandó károkat okoz az abortusz?

« Előző Következő »

A terhesség-megszakítás nem veszélytelen beavatkozás. Testi következményei lehetnek a többi között: sterilitás, emlőrák, koraszülés.

Sterilitás

Napjainkban a steril, vagyis terméketlen házasságok aránya igen magas. Ennek oka nagy százalékban a tizenéves korban végzett abortusz. A fiatal test hormonrendszere, idegrendszere még fejletlen, ezért gyakran előfordul, hogy abortusz után lezáródik a két petevezető, vagyis visszafordíthatatlanul sterillé, meddővé válik a nő.

Koraszülés

Az abortusz a méh kiürítése. Az ennek során alkalmazott méhnyakcsatorna-kitágítás, vákuum-cső használat, küretkanállal való kiürítés mind roncsolja a méhet, a méhnyakat. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a következő szülés koraszülés lesz, de a spontán vetélés sem ritka. A koraszülés Magyarországon a KORE 2013. augusztusi közleménye szerint 2012-ben 9% volt.

Emlőrák

Az (esetleg több) abortuszon átesett, nem szülő nőknél nagyobb az esélye az emlőráknak, mint azoknál az anyáknál, akik többször szültek és szoptattak is. Érthető a fiziológiai-élettani találkozási pont: az emlő mirigyállománya elkezdett felkészülni a tejtermelésre, ám mi mesterségesen megszakítjuk a folyamatot.


« Előző Következő »