Az ember, akinek új élete van Krisztusban

Mit vált ki bennünk a hit?

« Előző Következő »

Ha eljutok a hitre, ha befogadom Isten szavát és végbe is viszem azt, akkor az életem megváltozik.

A tanítást váltsátok tettekre, ne csak hallgassátok, mert különben magatokat csaljátok meg. [...] Aki figyelmesen tanulmányozza a szabadság tökéletes törvényét, és ki is tart mellette, aki nem feledékeny hallgatója, hanem tettekre váltója, az teljesítésében boldog lesz” (Jak 1,22–25). Ha meghallom Isten szavát, válaszolhatok rá az életemmel: olyan döntéseket hozhatok, amelyek összhangban vannak az ő elgondolásával. Kiléphetek például a régi rossz megszokásokból, nehéz helyzetekben útmutatást, tanácsot kaphatok a Biblia szavaiból, s ezáltal új szemszögből láthatom meg a dolgokat. Átélem, hogy Jakab apostolnak igaza van, amikor azt mondja: Isten szavának „teljesítésében boldog leszek”. Amikor szavának megfelelően élek, valójában közösségre lépek vele.
Jézus mondja: „Aki szeret engem, az megtartja tanításomat, s Atyám is szeretni fogja. Hozzá megyünk és benne fogunk lakni” (Jn 14,23). A jó megtétele, az igazság előtti meghajlás nem tesz szolgává, épp ellenkezőleg: kitágítja szívemet, életemet, és örömmel, boldogsággal tölt el. „Minél inkább teszi a jót, annál szabadabbá válik az ember. Igaz szabadság csak a jó és az igazságosság szolgálatában lehetséges. Az engedetlenség és a rossz választása visszaélés a szabadsággal és a bűn rabszolgaságába vezet” (KEK 1733).
Istennel járt utam végén pedig a teljesség, az örökkévalóság vár rám. Jézus mondja: „Bizony, bizony, mondom nektek: aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre” (Jn 8,51).

« Előző Következő »