• Table 'kat.node_type_' doesn't exist

Milyen ügyekben forduljak paphoz?

« Előző Következő »
 

Sokszor kérdés, hogy milyen ügyekkel forduljunk a paphoz, s melyekkel nem kell feltétlenül őt megtalálnunk, elég egy világi munkatárssal beszélnünk. Ugyan plébánosa válogatja, hogy mit szeret az adott pap személyesen megbeszélni, s mit bíz rá a munkatársaira, alapvetően mégis meghatározhatunk pár világos és egyértelmű esetet.

  • Keresztelés, esküvő, temetés, első, bérmálás ügyében általában a paphoz forduljunk. A templomoknak megvan a mise- és gyóntatási rendje, az adott időkben megtaláljuk. Ám ezekben az időpontokban más jellegű ügyekkel ne keressük meg, mert gyóntatás vagy szentmise előtt, alatt, után nem biztos, hogy a legjobb más jellegű kérdésekkel fordulni hozzá.
  • Szertartások, szentmisék, egyéb alkalmak előjegyzése kapcsán jusson eszünkbe, hogy a megbeszéléshez szükség van a naplóra is, amelyben minden időpontot rögzítenek. Épp ezért érdemes a hivatali időben az irodán (vagy adott esetben a sekrestyében, ha ott szokott lenni a napló) érdeklődni.
  • Személyes jellegű kérdésekkel (lelki nehézségek, beszélgetés, tanácskérés) nyugodtan fordulhatunk a paphoz, azonban célszerű ilyenkor telefonon előre időpontot egyeztetni. A templomi szolgálatok előtt-után nem feltétlenül adott a kellő idő egy személyes kérdés átbeszélésére. A sietős, határidők közé préselt gyors szóváltások nem biztos, hogy segítenek a tanácsot kérőnek.
  • Adminisztratív ügyekkel (keresztlevél, dokumentumok kiállítása stb.) először az irodához, a plébániahivatalhoz forduljunk. A papírmunka zöméhez nincs szükség a papra. Ha mégis kiderülne, hogy beszélni kell az ügyben a plébánossal, akkor a hivatalvezető bizonnyal segít időpontot egyeztetni.

« Előző Következő »