Gyónás

A bűnbocsánat szentsége

« Előző Következő »
 

Krisztus azoknak a megkeresztelteknek alapította ezt a szentséget, akik a bűnnel eltávolodtak Istentől. Húsvétvasárnap este megjelent az apostolainak, és ezt mondta nekik: „…Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad” (Jn 20,22-23). 

Gyónás

Az ember kudarca a bűn. Még akkor is, ha a közhangulat ma mást mutat: a különböző információs csatornák igyekeznek úgy tenni, mintha bűn nem létezne. Mindannyiunk életének közös jellemzője, hogy rossz döntéseink – amelyek egy része már a megszületése pillanatában rossz, más részéről később derül ki ugyanez – képesek összezilálni az életünket. Ezért fontos, hogy okosan éljünk, ebben segítenek Isten törvényei, és ha újra és újra hibázunk is, a bűnbocsánat

e, a gyónás feloldoz és újra Isten közelébe emel bennünket.

Minden gyónáshoz hozzátartozik a lelkiismeretvizsgálat, a bűneink megbánása, a szándék, hogy ezeket a bűnöket a jövőben nem követjük el, a bűnvallomás, amikor a gyónó bevallja bűneit a gyóntató papnak, és végül a jóvátétel vagy elégtétel, amit a gyóntató atya ad a bűnösnek, hogy helyrehozza a bűn által okozott kárt. 

Forrás: A Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiuma 


« Előző Következő »