Hogyan készüljek fel rá?

« Előző Következő »
 

A gyónásra készülve lélekben Isten elé állok, megvizsgálom önmagam és mérlegelem az elmúlt időszak döntéseit, tetteit. Fontos, hogy mindezt Istennel tegyem, mert Ő vezet és segít abban, hogy belássam hibáimat, s visszataláljak a helyes útra. A Naphoz közeledve látszik igazán az árnyék.

Hogyan készüljek fel rá?
A gyónásra három lépésben készülhetünk fel:
  1. Isten elé állunk és kérjük, hogy legyen vezetőnk a lelkiismeret-vizsgálatban.
  2. Megvizsgáljuk lelkiismeretünket a tízparancsolat, a nyolc boldogság, más szentírási részlet (pl. Gal 5,18–6,10) vagy akár egy lelki tükör segítségével. A lelki tükör olyan segédanyag, amely meghatározott szempontok alapján kérdésekkel segít bűneim, mulasztásaim, hibáim felismerésében. A legtöbb imakönyvben találunk ilyet.
  3. Bűnbánatot tartunk, vagyis imádságban kérjük Istent, bocsássa meg, amivel vétettünk ellene, embertársaink, vagy akár önmagunk ellen. Emellett kérjük támogatását és kegyelmét is, hogy a jövőben kitartsunk a jóban.
A felkészülésre érdemes időt szánni. A gyóntatószék előtti sorban állás erre nem alkalmas. Célszerűbb a gyónás előtti napon legalább egy negyed órát rászánni, hiszen Isten kegyelme hatékonyabban tud működni bennünk, ha mindent megteszünk azért, hogy életünket megnyissuk előtte.

« Előző Következő »