Hogyan viselkedjünk a templomban?

« Előző Következő »
 

Minden lakásnak, családnak megvan a maga szokásrendje, amelyet az oda látogatók is igyekeznek a legnagyobb tiszteletben tartani (cipő levétele, kézmosás, pontosság stb.).
Ehhez hasonlóan a templomnak is vannak írott, de főként íratlan illemszabályai.

  • A templom Isten háza, vagyis szent hely, ezért tisztelettudóan − a férfiaknak fedetlen fővel − kell belépni és csendben közlekedni. Az alkalomnak és a helynek megfelelő ruhában érkezzünk! Nem illik a szent hely jellegéhez a fedetlenül hagyott has, váll, a mélyen dekoltált felső, a túl rövid szoknya, a strandpapucs, a sort; férfiak esetében az atlétatrikó, a mélyen kigombolva hagyott ing, a túl rövid nadrág. Ez minden templomba belépőre vonatkozik, nem csak a katolikusokra.
  • Már a templomba való belépés előtt(!) kapcsoljuk ki mobiltelefonunkat.
  • Ma már nemcsak külföldön, hanem egyre gyakrabban itthon is találunk a templomajtókon, faliújságokon kihelyezett táblákat, melyek nemzetközi jelzésekkel tájékoztatják a templomba betérőket a helyes viselkedésről.
  • Akár hívőként, akár látogatóként vagy turistaként térünk be egy templomba, mindig meghatározó marad a templom mint szent hely jellege. Vagyis lehet, hogy miközben mi a művészeti értékekben akarunk gyönyörködni, mások imádságos szándékkal vannak jelen.
  • Istentisztelet alatt ne járkáljunk, ne beszélgessünk a templomban. A szertartásokon való részvétel során alkalmazkodjunk a többiek testtartásához és gesztusaihoz (felállás, leülés).

« Előző Következő »