Isten képmása

Minden ember Isten képmása

« Előző Következő »

Miért készít az ember önarcképet? Szeretné megőrizni vonásait az utókor számára, vagy szeretné elmondani, miként látja magát? Keres valamit? Tükörbe akar nézni, vagy meg akarja mutatni, mit lát a tükörben?

Isten több milliárd arcot rajzolt már meg, s mindegyik különböző. Nem kész rajzok ezek, hanem skiccek. Egy bizonyos kor fölött mindenki felelős lesz az arcvonásaiért. Az életvitel, a hitelesség vagy hiteltelenség, a jó és rossz szokások lassacskán kiülnek az arcra. Amikor ránézel egy arcra, el tudod dönteni, hogy szép-e vagy sem, szimpatikus vagy sem. Az első benyomás csalóka lehet, de mégis tájékozódási pont. Az alkoholizmustól felpuffadt arc ijesztő lehet, a napbarnított, cserzett bőr viszont erőt sugárzó. S ezeken túl: milyen sokat elárul a tekintet!
Oly sok szerepet el kell játszanunk, olyan sok mindenfélének kell látszanunk, hogy néha meg kell állni a tükör előtt és megnézni, ki van benne! Mennyire őszinték a szerepeim? Mit gondolnak rólam a körülöttem lévők? Mit szeretnék én, hogy gondoljanak rólam, s ennek mennyi köze van hozzám? Mit fejez ki a beszédem, a hangsúlyozásom, a szóhasználatom? Mit fejeznek ki a vonásaim, a gesztusaim? Milyen látszatot, benyomást akarok kelteni a külsőmmel? Egyáltalán: mi a fontos nekem?
Időről időre állj meg a tükör előtt, s nézd meg, mit látsz benne! Ne hazudj magadnak, fontos, hogy igaznak lásd magad; se többnek, se kevesebbnek. A gőg, a hencegés ugyanúgy helytelen, mint az álszerénység. Olykor az önbizalom, olykor az önirónia billent helyre. Légy tisztában képességeiddel és fogyatékaiddal, azzal, hogy milyennek teremtett az Isten, s Te mit adtál hozzá. A tükör, ha egyenes és sima, nem hazudik. Ha görbe, akkor becsap Téged.
Most nézz a tükörbe: Isten képmását látod benne!
Képmásnak lenni nem csupán adottság, hanem felelősség is.
Felelősséget kapni Istentől: megtiszteltetés.
Nézz a tükörbe!


Érdekes lehet még:
Reményik Sándor: Istenarc
KEK 355-357
« Előző Következő »