Karácsonyi ünnepkör

« Előző Következő »

Karácsony: a szeretet ünnepe? A család ünnepe? – Igen, és mégse úgy, ahogy esetleg először gondolnánk.

Szeretet: Jézus 2000 éve született a júdeai Betlehemben. Erről a Bibliában olvashatunk (Lk 2,1–7), és onnét tudjuk azt is, hogy Ő Isten fia, benne a régen várt messiás, a megváltó született meg a földre. Születésével Isten a legnagyobb ajándékot adta a világnak: Jézus az üdvösséget, a bűnbocsánatot hozta a földre. Karácsony tehát valóban a szeretet, azaz Isten irántunk való szeretetének az ünnepe.

Család: Isten családi kapcsolatba lép velünk; Jézus Krisztus, Isten fia osztozik sorsunkban, a testvérévé fogad bennünket. Karácsony tehát valóban a család, azaz Isten nagy családjának, összetartozó közösségének az ünnepe.

A karácsonyi ünnepkör részei és jeles napjai:

Advent: a karácsonyt megelőző négy vasárnap és a közbe eső hétköznapok alkotják ezt az időt, amikor csöndben, meghitt befelé fordulásban készülünk, várakozunk az Úr eljövetelére (az advent jelentése ’eljövetel’). A szentmiséken ebben az időben elmarad a Dicsőség éneklése, és több más szimbólum is jelzi a különleges időszakot; például lila színű miseruhát használnak. Az adventi koszorú négy gyertyája közül minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg.

Karácsony napja: december 25. (közkeletű tévedés, hogy 24-én lenne karácsony: az az előestéje, ezért is nevezzük szentestének). Korábban ez volt a téli napforduló éjszakája: ekkor kezdtek újra hosszabbodni a nappalok. Számunkra azonban az igazi világosság Jézussal érkezett a földre. E nap első percét szentmisével kezdjük, ezt hívjuk éjféli misének. Az első reggeli szentmisét a pásztorok miséjének nevezik, mert ők voltak az elsők, akik a megszületett Jézushoz siettek. A napnak van még egy ünnepi, délelőtti szentmiséje is.

Karácsony más napjai: Jézus születését nyolc napon keresztül ünnepeljük. Ebben az időszakban is vannak jeles napok: december 26. karácsony második napja, amikor Szent István diakónusra, az első keresztény vértanúra emlékezünk; december 27-én Szent János apostolt és evangélistát ünnepeljük és bort szentelünk, a karácsonyt követő vasárnapon pedig a Szent Családot (Jézust, Máriát és Józsefet) állítja elénk mintának az Egyház. Az újév zárja a karácsony nyolcadát, de ide kötődik vízkereszt ünnepe is, amelynek kapcsán a hívek kérésére a papok megszentelik a lakásokat.


« Előző Következő »