…az eutanáziáról

« Előző Következő »
 

Az eutanázia egy gyógyíthatatlan betegségben, fogyatékosságban szenvedő ember életének szándékos kioltása a természetes halál bekövetkezte előtt. A kereszténység tanítása szerint minden emberi élet érték, és az élet s halál fölött nem rendelkezhetünk tetszésünk szerint. A hippokratészi eskü az orvosokkal szintén kimondatja, hogy „senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem, ha kéri és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok”.

…az eutanáziáról

Az eutanázia támogatói azt szeretnék elérni, hogy az orvosok kiolthassák betegek életét, vagy siettethessék halálukat. Az embereknek életük végén leginkább részvétre, irgalmas szeretetre és fájdalomcsillapításra van szükségük, az élet elvétele nem jelent erre megoldást.

A Magyar Orvosi Kamara is elveti az eutanáziát, és azt tanácsolja, hogy ezzel kapcsolatban az aktív és passzív kifejezéseket ne használjuk, mert mindkettő a beteg szándékos megölését takarja. Az eutanázia helyett a terminális palliatív medicina megoldását javasolja, ami nem a beteg megölése, hanem a végső állapotba jutott ember testi-lelki szenvedéseinek csökkentése. Ilyenkor már nem tudnak gyógyítani, hanem csak a fájdalmat csillapítják és a szükséges ellátást adják meg a haldokló betegnek, anélkül, hogy az életét megrövidítenék vagy a szenvedését feleslegesen megnyújtanák. Ezt a megoldást valósítják meg a hospice intézmények, amelyek keresztény kórházakban is működnek, bár alapvető indíttatásuk nem kötődik szorosan a kereszténységhez.


Olvasnivaló:
Evangélium Vitae enciklika 64-67,
KEK 2276-2283,
Egyházi Törvénykönyv (CIC) 1397. kánon.
« Előző Következő »