…az öngyilkosságról

Az öngyilkos nem meghalni akar, hanem másképp élni

« Előző Következő »
 

A saját élet szándékos és közvetlen erőszakos kioltását a Katolikus Egyház súlyos bűnnek tartja. Sokan beszélnek ma arról, hogy az embernek szabadságában joga van a halált választani. A krisztusi etika szerint azonban ez a szabadság félreértése.

…az öngyilkosságról
Az ember szabadsága relatív, hiszen életünk legalapvetőbb körülményein  nem tudunk változtatni. Aki az öngyilkosságot a legszabadabb döntésnek gondolja, eltekint attól, hogy pont ezzel meg is szünteti a szabadság további létét, azaz a lehetőséget, hogy holnap még jobban döntsön. Az ember valóban kapott szabadságot Istentől, de az relatív szabadság, mindenről nem dönthetünk. Az élet ajándék, az ember nem rendelkezhet vele.

A fentiek miatt régen az öngyilkosok nem részesülhettek egyházi temetésben,  mert úgy vélték, hogy Istent elutasítva haltak meg.  Napjainkban jobban megértettük az öngyilkosság lélektani okait, és így felismertük, hogy annak hátterében nem egyszer betegség, beszűkült tudatállapot, korlátozott cselekvési szabadság áll. Ezért ennek a súlyos tettnek az elkövetésében az öngyilkosok személyes felelőssége kérdéses, az Egyház tehát Isten irgalmára bízva eltemeti őket.

Az öngyilkos-jelölt sokszor tudat alatt nem meghalni akar, hanem másképp élni. Abban a pillanatban a dolgokat általában csak egy igen szűk perspektívában látja. Egy hét, vagy egy hónap múlva mindent egészen más fényben láthat. A legtöbben, akik valaha a saját életük kioltásán gondolkodtak, most örülnek, hogy élhetnek. Azt mondják, nem igazán akarták az életüket befejezni – csak meg akarták szüntetni a fájdalmat. Az öngyilkosság gyakran egy átmeneti probléma visszavonhatlan megoldása. De mindig több lehetőség van, mint gondolnánk. Aki az öngyilkosság gondolatával foglalkozik – mielőtt visszavonhatatlan döntést hozna –, kérjen segítséget! Keressen egy olyan családtagot, barátot, ismerőst, akivel szívesen megosztaná a problémáit, érzéseit.. Az Oasis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat is rendelkezésére áll mindazoknak, akik úgy érzik, értelmetlenné vált az éltük, kilátástalan a jövőjük, és senkivel sem tudják megosztani terheiket.


« Előző Következő »