Ki gyónhat?

« Előző Következő »
 

Nagy általánosságban véve mindazok, akik a Katolikus Egyházban nyerték el a keresztséget, tisztában vannak azzal, hogy mi a gyónás, és felkészülten kérik ezt a szentséget. Ha még sosem gyóntál, kérdezz meg egy ismerős atyát, hogy hogyan készülj fel rá!

Isten azt akarja, hogy mindannyian teljes életet éljünk, eljussunk hozzá, az örök boldogságra. Mi emberek azonban a tapasztalat szerint sokszor csinálunk olyasmit, amivel nemhogy közelednénk, de inkább távolodunk embertársainktól, Istentől és önmagunktól.
Amikor azt mondjuk, hogy szükségünk van a megtérésre és a bűnbánattartásra, azt értjük alatta, hogy megfordulunk, és visszatérünk az igazi szeretethez, önmagunkhoz és Istenhez. Ebben segít bennünket a gyónás, a kiengesztelődés e, és azok a tapasztalt, hitben jártasabb barátaink vagy lelki vezetőnk, akikre szívesen rábízzuk magunkat.

Vannak olyan helyzetek, amikor valakinek az életállapota nem engedi meg, hogy gyónáshoz vagy más ekhez járuljon (pl. ha valaki a házasság ével meg nem erősített élettársi kapcsolatban él, vagy engesztelhetetlen gyűlöletet táplál a szívében). Ilyenkor nem lehet megadni a feloldozást addig, amíg a bűnös állapot fennáll, hisz különben gyónás után az ember szükségképpen ugyanazt a helytelen utat járná tovább, amelyen korábban is haladt, és nem tudna elszakadni bűnétől. Még ha nem lehet is tökéletes bizonyossággal megígérni a gyónásban, hogy többet nem vétünk, mégis fontos elhatároznunk, hogy törekedni fogunk rá.

« Előző Következő »