Ki mit választ, aszerint él

« Előző Következő »

Életünk során nagy kérdés, hogy mit tekintünk önmagunk számára értéknek: mert csak abban tudunk hinni, amiben értéket látunk. Ez pedig meghatározza gondolkodásunkat, cselekedeteinket, életvitelünket.

Számos olyan érték van, amely arra szolgál, hogy segítse az ember életét. Ilyen például az anyagi biztonság, az egészség, a technikai fejlettség vagy éppen a személyes siker. Ha azonban ezek az értékek kizárólagossá, abszolúttá válnak, elveszítik eredeti funkciójukat: lehetetlenné teszik, hogy az emberi élet valóban kiteljesedjen.
A fenti dolgok önmagukban pozitív emberi értékek, használatuk, elérésük jó és helyes lehet, amíg nem válnak a létezés kizárólagos céljává. Pénzre szükségünk van; a gond ott kezdődik, amikor valaki már csak azért él, hogy minél többet szerezzen és birtokoljon. Az elismerés, érvényesülés mindannyiunk alapvető igénye, de amint mások fölé helyezzük magunkat, törtetővé válunk. A testi-szellemi öröm, élvezet fontos része az életünknek, de mikor ez válik az életvezetés fő mozgatójává, az ember gyakran megcsömörlik, és végül üresnek érzi az életét.

Szükségünk van arra, hogy életünket, emberi valóságunkat a maga teljességében szemléljük: egységben a testet és a lelket, az értelmet és az érzelmeket, a vágyakat és azt, hogy mi a helyes és jó. Az igazi értékek nem csak egyik vagy másik szempontból, ilyen vagy olyan értelemben tesznek boldoggá minket, hanem segítenek teljes életet élni. Jellemzőjük, hogy nem változnak nap mint nap, hanem egy életen át képesek célokat adni elénk.

Ha egy ember képes Istent választani, meghozni a hit döntését, akkor életének lesz egy biztos pontja. Olyan értékre talál, amely támaszt, erősítést és bátorítást jelent a mindennapokban, s az élet során minden helyzetben tud utat mutatni.


« Előző Következő »