Meddig tart a gyászidő?

« Előző Következő »

Ahogyan nincs két egyforma halál, úgy nincs két egyforma gyász sem.
Ezért nincs egyetlen jó válasz: van, aki hagyományosan egy évig feketében jár; van, aki fekete szalaggal jelzi a ruháján gyászát, mások belső ügyüknek tekintik, és nem viselnek külső gyászjelet. A különféle kultúrák gyászszokásai mind segítenek, hogy a meg nem osztható belső gyász végbemehessen, megtörténhessen.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a házastársukat elvesztettek nem szívesen, vagy egyáltalán nem akarják használni nevük előtt az özvegy jelzőt. De amint ez nem, úgy a halált követően hordott ruha színe sem von le semmit a gyász mélységének megéléséből. Van, akinek segít, ha egy adott ideig – az ún. gyászév idején – fekete vagy sötétebb színű ruhában jár. Más esetben pedig esetleg éppen az elhunyt kérésének tesz eleget, amikor nem ezzel a külső formával fejezi ki a fájdalmát.
Mint tudjuk, a világ különböző részein más és más a gyász színe. Európában is csak néhány száz éve váltotta föl a fehéret a fekete.
Amint oly sok mindenben másként történik a veszteségünk feldolgozása, szerettünk elengedése, a gyászunkat is úgy élhetjük meg, ahogyan az a leginkább segít bennünket a mindennapokban.

« Előző Következő »